Monday, April 9, 2012

Dreptul de munca in Germania

          Deocamdata piata muncii din Germania nu este liberalizata pentru romani, ceea ce inseamna ca pentru a lucra acolo trebuie mai intai sa obtineti permisul de munca (Arbeitserlaubnis). Permisul de munca se poate obtine in urmatoarele situatii:
1. cand gasiti un job si faceti cerere pentru dreptul de munca;
2. daca locuiti de 3 ani legal in Germania;
3. daca sotul/sotia are permisul de munca permanent.

1. Atunci cand gasiti o firma dispusa sa va angajeze, mergeti la Fortele de Munca si cereti de la Biroul de Informatii un formular tip de cerere pentru dreptul de munca( Antrag für arbeitserlaubnis EU). Formularul trebuie apoi completat de angajator si trimis mai departe la Fortele de Munca, impreuna cu o copie dupa pasaportul (sau CI) dumneavoastra si cu un exemplar al contractului de munca(nu este obligatoriu sa fie semnat). In general, daca trimiteti personal actele poate dura pana la 5 saptamani pana primiti un raspuns. In schimb, daca se ocupa firma de acte va cresc sansele de a obtine permisul de munca si de a primi mai repede raspunsul. Pentru inceput primiti drept de munca doar la firma respectiva pentru un an. Daca, de exemplu dupa 6 luni nu mai lucrati la firma respectiva trebuie sa depuneti iar cerere pentru dreptul de munca la noua firma. In a 12-a luna de munca la acelasi angajator puteti sa mergeti la Fortele de Munca cu fluturasii din ultimele 11 luni si obtineti astfel dreptul de munca nelimitat ( unbefristet ). De acum incolo puteti lucra la orice firma si in orice domeniu in Germania.
   Incepand cu 2012 persoanele cu studii superioare primesc dreptul de munca daca se angajeaza in domeniul in care s-au specializat. Tot ce trebuie sa faceti este sa parcurgeti pasii descrisi mai sus, dar fara a mai avea emotii ca riscati sa nu primiti dreptul de munca :).

2. Dupa 3 ani de locuit legal in Germania puteti merge cu pasaportul si o copie dupa dreptul de sedere ( Aufenthaltsgenehmigung) la Fortele de Munca si veti primi permisul de munca nelimitat ( unbefristet ).

3. Daca sotul/sotia are drept de munca nelimitat atunci primeste si partenerul automat. Tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti la Fortele de Munca cu pasaportul, o copie a traducerii legalizate a certificatului de casatorie si a dreptului de munca al partenerului.

2 comments:

  1. 3. Daca sotul/sotia are drept de munca nelimitat atunci primeste si partenerul automat. Tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti la Fortele de Munca cu pasaportul, o copie a traducerii legalizate a certificatului de casatorie si a dreptului de munca al partenerului.

    mai nou am inteles daca sotul/sotia are drept de munca limitat atunci primeste si partenerul automat drept de munca limitat conditia fiin sa gaseasca un angajator ! corect ??

    ReplyDelete
  2. Buna ziua,va rog frumos dc se poate sa ma ajutati cu un raspuns.eu si sotu locuim in Germania de 2 ani jumatate.sotul lucreaza cu contract de munaca din 2011 de cand stam in Germania,mentionez ca seful lui este foarte multumit de el ,lucreaza ca maler,eu nu am lucreat deoarece a trebuit sa stau cu copilul acasa,problema este ca seful i-a afcut contract la inceput pe 6 luni si a uitat sa-l prelungeasca si nici nu a stiut pt ca este neamt cum se procedeaza.acum i-a prelungit pana in decembrie,va rog sa-mi spune-ti ce sanse am eu sa primesc dreptul de munca dupa sot pt ca am trimis actele pt dreptul de munca!p.s decand suntem in GERMANIA AVEM ASIGURARE,AVEM TOATE TAXELE LA STAT PLATITE...ETC!MULTUMESC

    ReplyDelete